Bylinkáreň
Osladenie bez cukru, alebo zdravé sladenie:
Stévia Rebaudiana Bertoni,
známa aj ako Stévia cukrová, Stévia sladká alebo Sladké lístky, je rastlina, ktorá je 300-krát sladšia než cukor, avšak bez kalórií. Vhodná je aj pre diabetikov a deti.
Objavil ju v roku 1987 Dr. Moises Santiago Bertoni Paraguajských lesoch, od indiánov sa doazvedel o tejto rastline, ktorá zanecháva sladkú chuť v ústach po dlhý čas po jej konzumácii.
Zloženie: Sladkosť spôsobujú zlúčeniny glykozidickej povahy (diterpény) – glykozidy steviolu. Analýzou rastliny sa zistilo, že obsahuje 8 zlúčenín, ktoré majú vyššiu sladivosť ako cukor. Listy Stévie cukrovej obsahujú 6 - 12 % glykozidov steviolu. V rastline bolo identifikované takmer 100 rôznych zlúčenín - živiny, éterické oleje, mikro množstvo rutínu (má vplyv na prenikavosť a pružnosť krvných kapilár) a B - sitosterolu. Okrem sladivých látok - glykozidov, obsahujú listy Stévie aj ďalšie zlúčeniny, ktoré dodávajú tejto rastline liečebné vlastnosti. Sú to chlorofyl, xantofyl, oligosacharidy, voľné uhľohydráty, aminokyseliny, saponíny, bielkoviny, vlákninu, rôzne éterické oleje, triesloviny, minerály a vitamíny: vápnik, draslík, chróm, kobalt, železo, magnézium, mangán, fosfor, selén, kremík, zinok, vitamín C, beta-karotén (vitamín A), riboflavín (vitamín B2), tiamín (vitamín B1), niacín (vitamín B3), tokoferol (vitamín E), bioflavonoidy (vitamín P) a vitamín K. Stévia cukrová obsahuje sladivé látky, nazývané glykozidy steviolu, ktoré sú v sušených listoch obsiahnuté asi v 1,5 - 15%. Majú nulovú kalorickú hodnotu, ktorá je využiteľná ako náhradné sladidlo pre ľudí trpiacich cukrovkou, s ochoreniami srdca, obéznych ľudí a pre osoby s vysokou kazivosťou zubov.
Steviozidy nemajú karcinogenné ani mutagenné pôsobenie:
1. Reguluje množstvo cukru v krvi.
2. Zvyšuje aktivitu pankreasu.
3. Zlepšuje rovnováhu glukózy.
4. Zvyšuje príliv energie
5. Udržuje rovnováhu Chi častíc.
6. Stabilizuje krvný tlak.
7. Zvyšuje svalovú hmotu.
8. Urýchľuje zlepšenie stavu po námahe.
9. Zvyšuje schopnosť tela spaľovať tuk.
10. Zvyšuje kapacitu pamäti.
11. Spomaľuje degeneráciu tkane.
12. Vyrovnáva večerné kolísanie hladiny energie.
13. Znižuje chuť na sladké.
14. Neboli zistené prípady mozgového nádoru, záchvatov, slepoty, alebo ďalších 92 reakcii spojených s používaním aspartamu.
15. Zmenšuje dutiny (nádory, miesta), ktoré zmenšujú rast chrastov.
16. Má antiseptické vlastnosti, ktoré sa osvedčili pri liečení poranenej kože.
17. Má antimikrobiologické vlastnosti, ktoré inhibujú rast streptokoka a iných baktérií.
18. Ošetrovanie kože – aplikácie pri akné, ekzémy a zápaly kože atď.
19. Utišuje bolesť.
Pestovanie:Stévia je viacročná rastlina z čeľade astrovitých, dorastá do výšky okolo pol metra. Lístky sú malé, kopijovité, jemne zúbkované. Nevýrazné biele kvietky vytvárajú koncové okolíky a kvitnú počas celého leta. Rastlina však neznáša zimu, pri teplote pod 10 °C hynie, preto ju treba zimovať. Občas v zime zhodí všetky listy a prezimujú len korene, aj vtedy je nutné ju občas zaliať. Pestujeme ju v kvetináčoch, alebo viac rastlín v truhlíkoch, v pôde bohatej na živiny (rašelinovo-hlinitý substrát). Počas leta je možné ju presadiť do záhonu, no musí mať dosť vlahy a plne slnečné miesto. Rastlinka potrebuje teplo a vlhko. Ak jej doprajete veľa slnka a veľa vody bude bujne rásť. Lístky môžete zbierať počas celého roka, rastlinka postupe dorastá.
Množenie výsevom semien: Ak skúsime množiť stéviu zo semena, pripravíme si preosiaty, dobre priepustný a teplom dezinfikovaný substrát. Na jeho mierne utlačený a vyrovnaný povrch rozsypeme semiačka a prikryjeme ich nepatrnou vrstvou zeminy – najlepšie je ich „pocukrovať“ cez sitko. Opatrne zavlažíme, teda čiastočným ponorením kvetináča do vlažnej vody. Klíčenie semien vyžaduje teplotu 20 až 25 °C a trvá 10 až 14 dní. Keď majú rastlinky štyri až päť párov pravých lístkov (zvyčajne po 40 až 50 dňoch), môžeme ich vysadiť na záhon, ak je teplota ovzdušia dostatočne vysoká a stála.
Jednoduchšie je však vegetatívne množenie odrezkami:Na vegetatívne množenie si na začiatku leta narežeme z materských rastlín stonkové odrezky dlhé 30 až 50 mm s terminálnym púčikom a párom listov. Spodný koniec odrezkov ošetríme koreňovým stimulátorom rastu a šikmo ich zasadíme do priepustného substrátu v krytej množiarne. Zakorenenie trvá približne jeden až dva týždne.
Staršie trsy rastlín môžeme množiť aj delením – každá časť musí mať dostatok korienkov.
Jedna plná lyžičku cukru sa približne sladkosťou rovná ¼ lyžičky rozdrvenej sušenej stévie
Nutričná hodnota v kalóriách a kJ je nula.
Stévia si svoju ideálnu sladkosť ponecháva aj keď zvyšujete jej koncentráciu, nedá sa docieliť sladkejšia chuť tým, že jej pridáte viac. Ak sa jej koncentrácia zvýši dosiahneme horkastú chuť. Kôli tomuto efektu, niektorý radšej používajú Lippiu dulcis, známu i pod menom aztécky cukor.
Použitie: 1-2 čerstvé lístky, alebo aj sušené nechajte v hrnčeku v trochu vody vylúhovať, alebo jemne premiešajte lyžičkou, potom pridajte do nápoju. Lístky môžete používať aj do šalátov.
Lippia dulcis - Aztécky cukor
Prírodné sladidlo, 1000 krát sladšia ako cukor. Pochádza zo Strednej Ameriky – Mexika, Guatemaly, Mayské kmene ju používali ak sladidlo, ale aj ako liečivku na potlačenie kašľa. Rastlina je oficiálny liek na kašeľ, bronchitídu, astmu a čierny kašeľ. Skľudňujem a podporuje trávenie, stará sa o zdravý žalúdok. Odstraňuje plynatosť a zmierňuje pocit vracania. Je považovaná za najsladšiu náhradu cukru, nemá žiadne nežiadúce účinky, nemá kalorickú hodnotu. Je vhodná aj pre deti.
V listoch a stonkách je zlúčenina, ktorá je 3-krát sladšia ako stéviozid zo Stévie cukrovej a 1000-krát sladšia ako cukor. Pôvodná obroda obsahuje však aj veľké množstvo gáfru a preto nie je vhodná priamo ako náhrada za cukor, dnes sa už však pestujú šľachtené obrody s mierne citrónovou príchuťou.
Množenie:i vegetatívne odrezkami, horšie sa zakoreňuje ale pri trochu trpezlivosti to ide. Treba jej vytvoriť vlhké podmienky.
Použitie: 1-2 čerstvé lístky, alebo aj sušené nechajte v hrnčeku v trochu vody vylúhovať, alebo jemne premiešajte lyžičkou, potom pridajte do nápoju. Lístky môžete používať aj do šalátov.