Čokoláda (domáce čokoládové bonbóny)

Trochu histórie:

Svoj pôvod má v ríši Aztékov, ktorý  pestovali kakaové bôdy, ajkeď už v 7. storočí začali Mayovia pestovať kakaovník a z jeho bôbov vyrábať nápoj horkej chuti. Bôby boli veľkou vzácnosťou, neskôr ich používali aj ako platidlo, čo bolo príčinou toho, že čokoládový nápoj si mohla dovoliť, len istá skupina ľudí.
Keď si v roku 1200 Aztékovia podmanili ríšu Mayov, prebrali od nich aj výrobu čokolády. Práve oni pomenovali nápoj xocolatl [horká voda] a začali doň pridávať rôzne prísady ako chili a korenie. Aztékovia pestovali kakaovníky, ktorým sa dnes hovorí criollo (pôvodný, domáci). Plody nemajú ostrú chuť, preto sa dodnes z criolla vyrába najjemnejšia
čokoláda. U Aztékov bola čokoláda posvätným nápojom. Čokoládový nápoj prinášali do svätýň bohov a pri kultových obradoch symbolizovali  ním ľudskú krv. Možno aj na základe tohto dal v roku 1753 švédsky prírodovedec Carl von Linné vo svojej knihe Species plantarum – Druhy rastlín – kakaovníku meno Theobroma – pokrm bohov. Aztécka kuktúra venovala popredné miesto tomuto nápoju. Nájdeme tu aj iné zaujímavosti, panovník Montezumom II. si dával tento nápoj pre návštevou svojho háremu ako povzbudzijúci nápoj „afrodiziakum“, či to naozaj prinieslo požadovaný účinok zostáva záhadou. Hovorí sa, že dokonca vypil 50 šálok štiplavého nápoja. Montezuma II. Konzumoval nápoj horký v zlatých čašiach, alebo s pridaním chili.

Myslím, že sa môžeme zhodnúť na tom, že každý si rád dá kúsok dobrej čokolády. Domáce čokoládové  bonbóny si môžeme vyrobiť veľmi jednoducho. Základom je dobré kakao, čím je kakao kvalitnejšie tým je výsledná čokoláda lepšia. Keď použijete kakao s malým množstvom kakaového masla, čokoláda sa Vám veľmi rýchlo bude topiť v ústach. Vyrobíte ľadovú čokoládu v chladničke bude super a keď ju vyberiete treba ju ihneď zjesť, bude sa topiť ihneď ako ju chytíte do rúk. Na čokoládu môžete použiť formu ak​á sa vám páči, stačí dať formu schladiť pred tým ako do nej nalejete čokoládu aby sa dobre vyberala. Používam silikónové formy, dobre sa z nich vyberajú malé bonbóny.

Deti majú radi čokoládu a takú doma vyrobenú dám mojej malej radšej ako sú z obchodu. Stačí jej oveľa menej a je spokojná a rada ju vyrába spolu so mnou.

Základné suroviny na výrobu čokolády: kakaový prášok, tuk a sladidlo.

 

Recept na čokoládové ​bonbóny s medom:

50 g kakaového prášku
35 g kakaového masla /môžete použiť pre​topené maslo (Ghee)/
35 g medu

Postup: Rozpustíme kakaové maslo pri teplote 40 ˚C, nie viac aby sa neprepálil, pomaly pridávame kakaový prášok a potom zohriaty med, med je treba zohriať aby sa v čokoláde nezhrudkavel. Čím dlhšie budete miešať tým bude čokoláda jemnejšia. Stále udržiavame teplotu do 40 ˚C, používam špeciálny čokoládový prístroj, ktorý kontroluje teplotu inak čokoládu zohrievajte nad parou. Silikónovú formu dám na chvíľu schladiť do chladničky, vyberiem vlejem čokoládu a dám 1 jednu hodinu do chladničky.

Dobrú chuť.

Späť