Domáca šunka

Ako nekonzument mäsa pridávam tento recept na domácu šunku pre tých čo mäso jedia a aspoň trochu sa zamýšľajú nad tým čo všetko sa pridáva do hmoty, ktorá sa upraví do tvaru šunky.

Celý postup som spísala tak ako ho robí môj drahý a naozaj to nie je až také zložité urobiť šunku v domácich podmienkach ak máte doma labužníkov, ktorí ocenia dobré jedlo ako je to u nás. 

 

 

Domáca šunka

Výber mäsa: Krehkú a šťavnatú šunku dosiahnete z bravčového pliecka, ak požijete stehno uberie to na šťavnatosti ale nie na chuti, pri kuracom mäse je chuť jemnejšia. Kupujte kvalitné mäso, myslím tým mäso slovenské ak nemáte možnosť dostať mäso priamo z farmy.

Spracovanie mäsa: Mäso dôkladne očistite od šliach a tučného, pri pliecku je to trochu prácnejšie, ale oplatí sa. Nakrájajte mäso na väčšie kusy, jednoducho ako sa mäso čistí zostáva v očistených kusoch tak do veľkosti cca 2 cm, či pingpongovej loptičky.

Solenie mäsa: Na kilogram mäsa potrebujeme 1 deciliter vody do ktorého rozpustíme 20 gramov dusitanovej rýchlosoli. Predávajú ju pri koreninách. Pre farbu pridajte štipku kryštálového cukru a malú lyžičku kuchynskej soli pre duchutenie. Mäso vložíme do nálevu a premiešame, pre tento účel používame sáčok na mrazenie kde sa všetko dobre premieša a žiadny kúsok nie je na vrchu suchý. Mäso odložíme na 24 hodín do chladničky a občas premiešame. Môže sa Vám stať, že mäso vsiakne všetku tekutinu, ale to je v poriadku, uvoľní sa pri varení.

Príprava na varenie: Najlepšie je použiť špeciálnu nádobu na varenie šunky, no môžete to skúsiť aj s vreckami na tlačenku. Pred plnením nechajte mäso asi hodinu odstáť pri izbovej teplote aby sa lepšie tlačilo. Mäso dobre utlačíme do formy, tak aby sme vytlačili všetok vzduch a mäso sa pospájalo pri varení, čím viac tlačíme tým lepšie. Forma na varenie šunky má hore pružinu, ktorá tlačí viečko dole a drží mäso pod tlakom. Sáčok na tlačenku musíte poriadne uviazať aby šunka zostala kompaktná.    

Varenie šunky: Tu platia dve pravidlá, dodržať teplotu a čas. Na kilogram mäsa hodinu varenia pri 75 stupňoch. Nádoba musí byť celá ponorená vo vode, používame hrniec na varenie špargle, ktorý je úzky a vysoký a forma na šunku sa do neho dobre ponorí, hore dáme teplomer na mäso a varíme. Môžete použiť aj parnú rúru, ktorú sme si na tento účel kúpili, ale parná funkcia je aktívna až od 100 stupňov čo je na šunku veľa, teplotu 75 stupňov nesmiete prekročiť inak nebudete mať šunku, ale varené mäso.

Dobrú chuť.

Späť