Domáci jogurt

Na výrobu  domáceho jogurtu môžete použiť plnotučné, polotučné mlieko, mlieko z mliekomatu alebo pôjdeme pre mlieko na farmu. Mlieko na jogurt menia batérie, ktoré sa živia výhradne mliečnym cukrom. Rozdielna bude len hustota jogurtu, lebo tú ovplyvňuje tuk. Čím viac má mlieko tuku tým bude jogurt hladší a menej syrovátky sa odlúči pri jeho zretí. Aké mlieko je pre vás najlepšie zistíte sami. Výrobcovia jogurtov dosahujú hustotu jogurtu škrobom, želatínou, pektínom a inými prídavkami...

Jogurt je živá hmota plná zdravia. Všade reklamujú Lactobacillus, mliečne elixíry, ktoré posilňujú imunitu. Pre výrobu jogurtu potrebujete jogurt so živou kultúrou. Pred zaočkovaním mlieka je potrebné živé organizmy prebrať k aktivite, preto nechajte jogurt pri izbovej teplote, môže sa Vám aj vieč​ko​ vydúvať, tým dáva jogurt najavo, že žije.

Mlieko, ktoré si pripravíte musí byť čerstvé, alebo pasterizované, potrebné je zahubiť všetky ​baktérie ktoré by mohli vstúpiť do procesu. Veľmi dôležitá je hygiena preto mlieko, ktoré nie je pasterizované prevarte v čistom hrnci a miešajte lyžicou, alebo silikónovou vareškou a nie drevenou, kde sa môžu batérie ukladať, inak namiesto jogurtu budete mať mliečny kvas. Mlieko pri v​eďte nad 80 stupňov a potom ho nechajte vychladnúť, až kým nedosiahne teplotu 45° C. Vyššia teplota by mohla kvasinky zahubiť.

Očkovanie jogurtu: 1 liter mlieka 1 jogurt (používam biely jogurt BIO Honladia) , ale môžete dať aj viac, batérie sa v mlieku roznožia tak ako potrebujú, zmení sa len čas kým sa mlieko premení na domáci jogurt. Ak nemáte radi kyslú jogurtovú chuť môžete v pridať cukor (vanilku), neovplyvnia proces. Ja mám rada práve tú kyslastú chuť. Očkovací jogurt poriadne rozmiešajte v mlieku.

Pre výrobu jogurtu používam neelektrický jogurtovač, ktorý má litrovú nádobu vo vnútri a kolo nej sa nalieva horúca voda, aby držala mliečnu hmotu v teple približne 10 hodín, čím dlhšie jogurt nechám, tým bude kyslejší. Potom treba jogurt nechať schladiť v chladničke. Takto urobený jogurt vydrží len niekoľko dní (cca 5 dní), je v ňom predsa život, ktorý sme nezabili konzervovanými ako v jogurtoch s dlhou dobou trvanlivosti.

Ako náhradu za jogurtovač, môžete nádobu s naočkovaným mliekom umiestniť do deky tak aby veľmi pomaly chladla, prípadne ju dať na teplé ešte na teplé miesto.

Späť