Kastílske mydlo

Kastílske mydlo si môžete urobiť doma pomocou ponorného mixéra. Všetky suroviny sa dajú kúpiť v obchode. Postup nie je zložitý. Pri procese mydlifikácie je potrebné dodržiavať pravidlá to najdôležitejšie je, že luh vždy lejeme do niečieho, nie niečo do luhu. Luh vyrobíme s hydroxidu sodného (dá sa kúpiť v Baumaxe) a destilovanej vody. Pokiaľ nemáte špeciálne nádobu na mydlo, ja používam silikónovú formu na mafiny a silikónovú vaničku, sú len na mydlo nie na pečenie. Ak nemáte špeciálne nádoby, vložte do formy, ktorú máte potravinovou fóliu.

Ako prvé zmiešam hydroxid sodný s vodou a nechám prikryté chladnúť. Potom zmiešam oleje, kokosový olej treba roztopiť pri nízkej teplote. Keď majú lúh a oleje rovnakú teplotu, vlejem luh do olejovej zmesi a mixujem kým nevznikne puding, pridám esenciálny olej premiešam a dám do foriem. Nechám 24 hodín odstáť, vyberiem nakrájam ak je treba a odložím do papierovej krabice mydlo vyzrieť. Zrenie mydla trvá 6 až 8 týždňov, počas ich mydlo znižuje svoju ph a tým je príjemnejšie pre pokožku a prestane naťahovať vlhkosť keď ho dáte do kúpeľne.

Vlastné mydlo vyrábam už vyše roka, veľmi dobre umýva a tým, že obsahuje glycerín nevysušuje pokožku a hlavne je to super pocit umývať sa vlastným mydlom s tá vôňa levandule je okúzľujúca.

Recept:

50 g olivového oleja
170 g palmového oleja
280 g kokosového oleja
300 ml vody
120 g hydroxidu sodného
20 ml rozmarínového esenciálneho oleja
čerstvý rozmarín či šalvia na ozdobu (nie je potrebné)

Späť