Kvások

Ahoj Volám sa Tamagoči a budem u Vás bývať.

Narodil som sa 17.6.2013 v Ivanke pri Dunaji a slúžim k pečeniu domáceho chleba , rohlíkov, vianočky, knedle a všetkého čo kysne. Som veľmi užitočný. Tvoria ma baktérie mliečneho kvasenia, ktoré robia kyslú chuť a kvasinky, ktoré produkujú CO2 a trochu alkoholu. Keď ma  pravideľne prikŕmite 100 gramami ražnej múky a 100 mililitrami vlažnej vody a položíte na čestné miesto na kuchynskej linke kde budem mať dobrý výhľad ma Vás prežijeme spolu krásne roky, plne lásky k voňavému chlebu.

Starostilivosť vyžadujem sústavnú no jednoduchú. A keďže u Vás už bývam môžete mi dať meno aké sa Vám páči. 

Nároky na ubytovanie

Nám rád sklenenú nádobu, pohár alebo fľašku so zaváraniny či detskej výživy. Hlavne musí byť sklenená aby som videl čo sa okolo mňa deje a nezatvárajte ma viečkom, lebo potrebujem počuť a hlavne dýchať inak sa nahnevám a potom neovládnem svoju silu a bu​chnem ako granát a rozšupnem sa na všetko čo máte v ľadničke. Celkom dobre znášam potravinovú fóliu, ale nie úplne pritlačen​ú​. V chlade vydržím tak týždeň bez toho aby ste sa mi venovali, potom ma to prestane baviť a chcem von. Stačí ma prikŕmiť múkou a vodou (100g ražnej múky a 100 ml vody)  a som zase spokojný.

Kŕmenie

Pred pečením ma dajte do peknej misky a poriadne prikŕmte múkou a vodou a dajte mi čas aby som sa pripravil. Na 100g múky a 100ml vody tal 4 hodinky keď máte doma pekne teplo a útulne aj chladnejšie a o hodinky či dve viac. Ak ma prikŕmite viac potrebujem viac času. Nezabudnite ma poriadne premiešať nech viem, že sa niečo dôležité ide robiť, potom ma už nechajte na kuchynskej linke na mieste s výhľadom nech si to užijem. Keď sa popasujem s múkou a vodu občas sa pozriem aj von z misky, ale to nevadí moja penová konzistencia naznačuje, že som pripravený na zarobenie cesta.Teraz to najdôležitejšie odoberte so mňa kúsok a vložte do ľadničky na moje obľúbené miesto, aby som sa zachoval v zdraví a krásne pre ďalšie pečenie a môžete pridať všetko čo do domáceho chleba patrí.  Ešte drobnosť, na vykvasenie väčšieho množstva múku ma musí byť viac, ak dáte lyžicu kvásku do pól k​i​la múky tak to jednoducho nestihnem včas. Používajte ma preto vždy v dostatočnom množstve, tak aby som zvládam všetko krekvasiť a zlé hnilobné procesy neprevzali vládu. 

Späť