Kváskový chlieb - Mágia chleba

... trošku teórie

KVÁSOK a jeho použitie na pečenie chleba a pečiva bolo prvopočiatkom. Kvások je skvasená múka a voda kde prirodzene dochádza k procesu mliečneho kvasenia, neobsahuje žiadne kvasnice. Chuť a vôňa kváskového chleba je chuťou PRAVÉHO CHLEBA.
Kváskový chlieb je zdraviu prospešný, dlhá doba kvasenia a proces fermentácie, počas ktorého sa bielkoviny rozkladajú na aminokyseliny, robí tento chlieb ľahšie stráviteľný a priaznivý pre naše zdravie.

Kvások som si založila sama, 100g ražnej múky a 100ml vlažnej vody. Vyšlo to až na druhý pokus. Pomenovali sme ho Tamagoči, lebo sa i neho treba stále starať. Keď nepečiem čaká ma v poháriku v chladničke, ale jeho trpezlivosť má hranicu, viac ako týždeň ho nenechávam. Takže ak chcem ísť na dovolenku okrem psov je nutné sa nakŕmiť aj kvások. Deň pred pečením kvások vyberiem, preložím do misky a prikŕmim ho (100g múky a 100ml vody), pokiaľ potrebujem viac kvásku pridám vždy rovnako múky aj vody.

Svoju vášeň pre pečenie kváskového chleba, podporujem ako darca cez kváskovú mapu, náš Tamagoči má už veľa "klonov" a dúfam, že to každému dobre pečie. Občas sa stane, že si niekto príde aj druhý krát, to vôbec nevadí, viac ako dobrá rada je vlastná skúsenosť s udržiavaním kvásku.

Na Vianoce roku 2014 pribudol do našeho kváskového šialenstva mlynček na múku. Je vyrobený na Slovensku a je úžasný,  zrno špaldy pomelie na hladkú múku, ktorá vonia zemou a chlebom. Tomu hovorím naozaj vyšší level v pečení. Doporučujem každému kto má záujem o kvalitu, som z neho unesená.

Kvások

CHLIEB pečiem v domácej pekárni, ako zaneprázdnená mamička dvoch detí a keď je čas klasickým spôsobom (kysnutím v ošatke a pečením v rúre), to okrem času vyžaduje aktívnu pomoc ručného miesiča cesta, ktorému takto ďakujem. Môj drahý je za klasiku, ja som za uľahčenie ženskej práce v kuchyni. Oba spôsoby prinášajú vôňu v celom dome keď sa chlebík pečie, avšak uznávam ten z pekárne nemá takú úžasnú chrumkavučkú kôročku. No  lepšie sa šupne do hriankovača a toustera a viac sním môžem experimentovať čo sa týka prísad (ovsené vločky, orechy, semienka, opražená cibuľka, ...) a sladký chlebík s hrozienkami podobný vianočke je bez konkurencie.

 

... recepty

Kváskový chlieb orechový do pekárne:

200g kvásku
450g múky (ražná, špaldová)
200ml vlažnej vody
štipka soli, štipka cukru, štipka mletej rasce
2 polievkové lyžice mlieka
2 hrste na hrubo posekaných orechov

Program v pekárni som upravila na 5:20 hod. čo s najväčším časom pre kysnutie.

 

Kváskový chlieb ošatkový - pečený v trúbe:

300g kvásku /ražného/
300g pšenično-ražnej múky (a viac podľa potreby)
175 ml vody
12 g soli
3 g razce
Vymiešať redšie cesto, kvások, múka, voda (10 minút miesiť), ručne domiesiť na doske kde sa prisypáva ešte múka tak aby bolo cesto peknejšie. Niekedy sa do cesta pridá aj 200 g múky naviac pri miesení aby malo cesto dobrú konzistenciu, všetko to záleží od múky, ktorú použijete. 1/2 hodinu necháme odstáť, potom vyformujeme cesto tak aby sa dalo dať do pomúčenej ošatky. Necháme kysnúť aj celú noc, ale v chlade (max 16 stupňov). Pečieme 1/2 hodinu na 220C. 

 

Kváskový ražný chlieb

350g ražnej múky
150g bielej chlebovej múky
10g soli
1 lyžička kopcom rasce
400ml vlažnej vody
ošatka na 900g chleba
Pripravený kvások (100g ražnej múky+100ml vody)
Vymiešame cesto, kvások, múka, soľ, rasca, voda, necháme 1 hodinu postáť, potom z cesta vypracujeme bochník a vložíme ho do pomúčenej ošatky. Necháme kysnúť 3 až 6 hodín podľa potreby. Trúbu zohrejeme na 240 stupňov, pečieme 30 minút. Keď chceme skontrolovať či je chlebík upečený poklopkáme na spodok bochníka, mal by znieť duto.
Tento recept je z úžasnej knihy o chlebe "Domáci chlieb" oplatí sa ju mať doma.

 

Kváskový sladký chlebík "Tehlová vianočka" do pekárne:

200g kvásku
200ml vody, alebo mlieka
500g múky hladkej
1 1/2 lyžičky soľ , stačí menej ak máš veľké lyžičky, dávam fakt málo
2 lyžice medu
1 lyžica hnedý cukor
2 šľahaného vajíčka
60g rozpusteného masla
hrozienka 2 hrste  (nenamáčam)

Program v pekárni som upravila na 5:20 hod. čo s najväčším časom pre kysnutie. Ak by tento recept niekomu pripomínal Chalu, má pravdu, použila som ju ako východzí recept.

 

KVÁSOK VÁM RADA DARUJEM !

Späť